Tahukah Anda Hal-hal Kesihatan Ini?

Terdapat pelbagai info dan pesanan kesihatan yang dihebahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia melalui sosial media rasmi seperti Facebook dan juga Instagram.

Setiap posting yang di muat naik oleh KKM mengandungi info penting agar masyarakat sentiasa peka dengan kesihatan.

Antara yang baru sahaja dihebahkan oleh KKM adalah seperti artikel yang dikongsikan dalam halaman kali ini. Semoga bermanfaat.

Sokongan Keluarga Dan Masyarakat Apabila Berdepan Seseorang Yang Mempunyai Kesihatan Mental

Kesihatan mental adalah aspek yang penting dalam kehidupan setiap individu. Semakin banyak orang sedar akan kepentingan kesihatan mental, tetapi seringkali kita lupa bahawa sokongan daripada keluarga dan masyarakat memainkan peranan yang sangat penting dalam pemulihan dan kesejahteraan seseorang yang menghadapi masalah kesihatan mental. KKM berkongsi dan meneliti betapa pentingnya sokongan daripada keluarga dan masyarakat apabila berdepan dengan seseorang yang mengalami cabaran kesihatan mental.

Berikut adalah beberapa aspek yang perlu dilakukan:

 1. Didik diri anda mengenai penyakit mental: Peningkatan kesedaran mengenai penyakit mental adalah penting untuk memahami cabaran yang dihadapi oleh individu yang mengalami masalah kesihatan mental. Ini membantu mengurangkan stigma dan memberi sokongan yang lebih baik.
 2. Wujudkan persekitaran yang menyokong: Menyediakan persekitaran yang selamat, tidak kritikal, dan memahami bagi individu yang mengalami masalah kesihatan mental adalah penting untuk membolehkan mereka bercakap dan berinteraksi dengan lebih selesa.
 3. Jangan diskriminasi: Elakkan dan hindari daripada menghukum atau meminggirkan individu yang mengalami masalah kesihatan mental adalah penting untuk memastikan mereka tidak merasa diketepikan atau dihukum atas keadaan mereka.
 4. Mendapatkan sokongan: Individu yang mengalami masalah kesihatan mental perlu didorong untuk mendapatkan sokongan profesional jika perlu, seperti kaunseling atau rawatan psikiatri.
 5. Berikan sokongan, fahami dan sabar: Ahli keluarga dan masyarakat perlu memberikan sokongan emosi, memahami perubahan dalam keadaan emosi individu, dan bersabar dalam proses pemulihan mereka.
 6. Mendidik ahli keluarga lain tentang penerimaan ahli yang terkesan: Memastikan bahawa semua ahli keluarga memahami kepentingan penerimaan, empati, dan sokongan kepada individu yang menghadapi cabaran kesihatan mental adalah kunci untuk mencipta persekitaran yang sihat dan menyokong.

7 Langkah Bijak Mengurangkan Gula

Pemakanan yang sihat adalah faktor penting dalam menjaga kesihatan dan kesejahteraan kita. Dalam dunia semakin maju yang sering dipenuhi dengan makanan dan minuman bergula tinggi, masalah berkaitan kesihatan seperti obesiti dan penyakit berkaitan gula semakin meningkat.

Oleh itu, adalah penting untuk memahami dan mengamalkan cara-cara untuk mengurangkan pengambilan gula dalam pemakanan harian kita. Kementerian Kesihatan berkongsi 7 langkah praktikal yang boleh diambil untuk mengurangkan pengambilan gula dalam kehidupan kita, menjurus kepada kehidupan yang lebih sihat.

Berikut adalah 7 Langkah Bijak Mengurangkan Gula:

 1. Minum air kosong bagi menggantikan minuman manis seperti air berkarbonat, 3 dalam 1 atau kordial: Menggantikan minuman manis dengan air kosong adalah cara yang baik untuk mengurangkan pengambilan gula. Air adalah minuman yang bebas gula dan membantu menjaga hidrasi.
 2. Hadkan pengambilan kuih atau kek yang manis atau bersalut gula: Menghadkan pengambilan kuih atau kek yang tinggi gula adalah penting kerana makanan manis seperti ini boleh menyumbang kepada pengambilan gula yang berlebihan.
 3. Baca label dan elakkan produk yang menyenaraikan gula di bahagian awal senarai ramuan: Membaca label makanan dan mengelakkan produk yang menyenaraikan gula sebagai salah satu bahan utama adalah penting untuk mengenal pasti makanan yang tinggi gula.
 4. Elakkan snek tinggi gula antara waktu makan utama dan sebelum tidur: Mengelakkan snek tinggi gula di antara waktu makan utama dan sebelum tidur membantu mengurangkan pengambilan gula tambahan yang tidak diperlukan.
 5. Makan buah sebagai pencuci mulut bagi menggantikan makanan bergula seperti kuih, kek dan bubur: Buah-buahan adalah pilihan yang lebih sihat sebagai pencuci mulut berbanding makanan bergula, dan mereka memberikan manfaat nutrisi tambahan.
 6. Pilih produk berlabel rendah gula dan bebas gula: Memilih produk yang berlabel rendah gula atau bebas gula membantu memastikan anda mengurangkan pengambilan gula secara keseluruhan.
 7. Sediakan atau masak makanan dan minuman sendiri di rumah agar dapat mengawal penggunaan gula: Dengan memasak sendiri di rumah, anda boleh mengawal jenis dan kuantiti gula yang dimasukkan dalam makanan dan minuman anda, membolehkan anda mengurangkan pengambilan gula secara keseluruhan.

Tahukah Anda Mamogram?

Mamogram adalah ujian sinar-X khusus yang digunakan untuk mengambil gambar payudara. Ia adalah satu kaedah penting dalam penjaringan dan diagnosis kanser payudara. Mamogram digunakan untuk mengesan perubahan abnormal dalam payudara seperti ketulan atau kalsifikasi yang mungkin menunjukkan kehadiran kanser payudara atau masalah kesihatan lain dalam payudara.

Biasanya, ujian mammogram disyorkan untuk wanita sebagai sebahagian daripada program penjaringan kanser payudara, terutamanya bagi mereka yang berisiko tinggi. Ia membantu dalam pengesanan awal dan pemantauan kesihatan payudara.

Tahukah anda “3 daripada 4 wanita berumur 40 tahun dan ke atas tidak pernah menjalani saringan mamogram”.

Jika anda dikesan mempunyai ketumbuhan pada payudara, anda perlu menjalani ujian ini secara berterusan atau berkala.

Pada peringkat awal, kanser payudara tidak menunjukkan sebarang gejala. Mamogram dapat mengesan perubahan kanser sebelum gejala bermula.

Lakukan saringan mamogram secara berkala bagi mengesan ketumbuhan atau kelainan pada payudara.

Siapa yang memerlukan mamogram? Semua wanita yang berumur 40 tahun ke atas boleh menjalani pemeriksaan ini.

Berapakah bilangan kekerapan mamogrm perlu dilakukan? Wanita berusia 40 – 49 tahun perlu melakukan setiap tahun. Wanita berusia 50 tahun ke atas perlu melakukannya setiap 2 tahun sekali. Wanita yang berisiko tinggi seperti mempunyai ahli keluarga yang terdekat yang menghidapi kanser payudara atau pernah menghidapi kanser payudara.

Scroll to Top