Bantuan Khas Sarawakku Sayang 2024 Adakah Masih Dilaksanakan

Bantuan Khas Sarawakku Sayang adalah merupakan satu langkah inisiatif proaktif yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Sarawak dengan tujuan memberikan bantuan kewangan kepada rakyat Sarawak. Program ini merangkumi pelbagai bentuk bantuan yang dikhaskan untuk membantu golongan yang menghadapi cabaran ekonomi atau golongan yang memerlukan bantuan.

Bantuan khas ini tidak hanya menyediakan bantuan tunai tetapi juga terdapat pelbagai bantuan keperluan, seperti pendidikan, kesihatan, pembiayaan dan kemudahan asas hidup. Dengan menawarkan sokongan yang menyeluruh, kerajaan Negeri Sarawak sentiasa berusaha untuk menjaga kebajikan rakyat Sarawak, khususnya rakyat yang terjejas, rakyat yang berada dalam keadaan yang memerlukan perhatian.

Nota dan catatan penting untuk rakyat agar merujuk kepada maklumat terkini dari sumber rasmi kerajaan atau agensi yang bertanggungjawab untuk mendapatkan butiran lanjut mengenai kriteria, syarat-syarat kelayakan, dan jenis bantuan yang disediakan di bawah program ini.

Bantuan Khas Sarawakku Sayang

Pada tahun 2020 bantuan ini telah dilaksanakan kepada penerima dengan berlandaskan data yang terdapat dalam Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM). Data yang terdapat dalam LHDNM adalah berdasarkan taraf kemiskinan individu tersebut. Pembayaran tunai sebanyak RM 250 yang akan dibayar selama 6 bulan ini akan memanfaatkan seramai 430,000 rakyat Sarawak pada tahun tersebut. Penerima yang layak adalah terdiri dari penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang telah diluluskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan tiada sebarang permohonan perlu dibuat.

Secara amnya syarat kelayakan bagi bantuan khas ini adalah penduduk Sarawak yang merupakan Ketua Isi Rumah dan tersenarai sebagai penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) pada bulan Januari 2020 yang telah diluluskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Syarat Umum Kelayakan

 1. Merupakan warganegara Malaysia dan menetap di Sarawak
 2. Merupakan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020
 3. Berumur 21 tahun dan ke atas termasuk kategori warga emas (60 tahun dan ke atas)
 4. Pendapatan isi rumah adalah RM4,000 dan ke bawah
 5. Pendapatan kategori bujang adalah RM2,000 dan ke bawah

Kaedah pembayaran untuk bantuan ini adalah dengan kaedah pengkreditan ke dalam akaun bank penerima. Penerima bantuan yang mempunyai akaun simpanan bank akan menerima bantuan tunai yang dikreditkan ke dalam akaun simpanan secara bulanan sebanyak RM250 untuk enam (6) bulan bermula dari tarikh yang diumukan. Contoh Jadual pembayaran adalah seperti berikut:

Bantuan khas sarawakku sayang

Difahamkan bahawa penerima yang tidak mempunyai akaun bank berdaftar dengan LHDN, bayaran tunai boleh dituntut dari mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran dengan mengemukakan kad pengenalan dan akan dibayar dalam dua fasa :
a) Fasa Pertama (RM750) : dan
b) Fasa Kedua (RM750) :

Untuk membuat semakan bantuan ini pula, penerima tiidak perlu membuat semakan. Ini adalah kerana sekiranya penerima pernah menerima Bantuan Sara Hidup pada Januari 2020, secara automatiknya individu tersebut juga layak untuk menerima Bantuan Khas Sarawakku Sayang.

CATATAN: Setakat ini belum ada maklumat terkini atau kemaskini mengenai bantuan khas dimana pembayaran sebanyak RM250 sebulan selama 6 bulan ini. Sekiranya terdapat kemaskini maka, pihak Infosingkat juga akan membuat penambahan maklumat mengenai bantuan ini.

Bantuan Khas Sarawakku Sayang 7.0 PKS

Bantuan Khas Sarawakku Sayang 7.0 merupakan inisiatif yang dirancang khusus dan bertujuan mengukuhkan aktiviti perusahaan dan perniagaan di wilayah Sarawak. Program ini bertujuan untuk memberikan sokongan yang berkesan kepada usahawan, disamping membantu mereka mengatasi cabaran ekonomi, dan mendorong pertumbuhan sektor perniagaan secara keseluruhan. Dengan memberikan bantuan ini, diharapkan perusahaan dan perniagaan di Sarawak dapat berkembang dengan positif, meningkatkan daya tahan perniagaan, serta memberikan sumbangan yang lebih besar terhadap kemajuan ekonomi negeri ini. Bantuan Khas Sarawakku Sayang 7.0 mencerminkan komitmen pemerintah dalam memberikan sokongan yang baik untuk mendorong perkembangan dan peningkatan sektor perniagaan di Sarawak.

Langkah 1: Bantuan Kewangan Sekali-gus RM10,000 Untuk Perniagaan Aktif Berdaftar Di Sarawak Dengan PERKESO

Bantuan kewangan sekali-gus sahaja sebanyak RM10,000 untuk kira-kira 40,000 perniagaan aktif di Sarawak yang berdaftar dengan PERKESO setakat 31 Disember 2020.

Bantuan khas kewangan ini akan dibayar dalam dua peringkat iaitu RM5,000 pada September dan baki RM5,000 akan dibayar pada Disember 2021.

Langkah 2: Kelonggaran Dasar Perolehan Kerajaan akibat Pandemik Covid-19

Berikan Pelanjutan Masa (EOT) secara automatik akibat daripada PKP 3.0;
Kerosakan Dicairkan dan Dipastikan (LAD) yang telah dikenakan hendaklah diketepikan dalam tempoh PKP yang diwartakan; Penilaian dan penilaian bayaran hendaklah dilaksanakan secara automatik pada akhir setiap bulan dan untuk membenarkan bayaran interim minimum RM1,000 sebulan untuk semua Kontrak Negeri; Membenarkan pembayaran kepada Pasukan Penyeliaan Tapak Perunding semasa sebarang PKP; Benarkan Variasi Harga untuk kontrak kerja kerajaan.

Langkah 3: Pembaharuan Permit Pekerjaan Pekerja Asing untuk Semua Sektor

Pembaharuan permit pekerjaan dengan tempoh sah lesen buruh bagi sektor perladangan sehingga 31 Disember 2022 semasa COVID-19 akan diperluaskan kepada semua sektor iaitu pertanian, perlombongan, pembinaan dan perkhidmatan.

PKS (Small Medium Enterprise) ialah sebuah perniagaan yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau badan yang setaraf dengannya seperti badan profesional atau pejabat daerah di Sarawak.

Walau bagaimanapun, definisi ini tidak termasuk sebuah perniagaan tersenarai awam yang berada di papan utama (main board) dan anak syarikat adalah seperti berikut:

 • Syarikat tersenarai awam yang berada di papan utama (main board);
 • Syarikat multinasional (MNC);
 • Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC),
 • Menteri Kewangan Syarikat Diperbadankan (MKD); Dan
 • Syarikat milik kerajaan.

Dokumen Yang Diperlukan

 1. Pemilikan syarikat, termasuk nama pemilik, kad pengenalan pemilik, peratusan pemilikan saham, tahun penubuhan, alamat syarikat, jenis perniagaan, orang yang boleh dihubungi, nombor telefon dan alamat e-mel;
 2. Ringkasan penyata PERKESO yang menunjukkan jumlah pekerja yang mencarum kepada PERKESO bagi bulan Mei hingga Julai 2021;
 3. Salinan sijil pemerbadanan yang disahkan oleh SSM atau sijil pendaftaran syarikat dan cabutan daripada daftar dan sijil lain yang dikeluarkan oleh badan profesional;
 4. Salinan Borang 9, Borang 24, Borang 49 atau dokumen sokongan lain yang telah disahkan; Salinan nombor akaun bank dan akaun bank yang disahkan sebagai akaun rasmi untuk mengeluarkan atau menghantar bantuan kewangan khas, yang termasuk bank, nombor akaun bank, alamat bank dan nombor pendaftaran syarikat.
 5. Catatan: Semua dokumen hendaklah:- diperakui oleh setiausaha syarikat atau pemilik perniagaan; dan dicop oleh cop syarikat.

Tidak diperlukan permohonan khusus untuk mendapatkan bantuan ini, sebab bantuan akan diberikan secara automatik diberikan kepada syarikat yang memenuhi syarat. Syarikat yang diakui adalah yang berada di bawah kategori Perusahaan Kecil dan Sederhana (SMEs) dan terlibat secara aktif dalam kegiatan perindustrian dan perdagangan. Selain itu, syarikat harus terdaftar dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) sebelum atau pada tarikh 31 Disember 2020. Dengan memenuhi kriteria ini, syarikat akan dianggap layak untuk menerima bantuan tanpa perlu mengemukakan permohonan secara khusus.

Namun, harus difahamkan bahawa perkara berikut penting untuk diambil kira:

1) Mempunyai kelayakan pendidikan yang sesuai.

2) Pengalaman lebih dari tiga tahun untuk kursus sambilan dan lampirkan dokumen/keterangan yang menyatakan telah menjalani latihan pekerjaan untuk kursus sepenuh masa.

3) Lulus peperiksaan untuk Chargeman dan Electrical Ordinance and Electrical Rule (EOER) yang diadakan di institusi bertauliah

Maklumat Lanjut Berkenaan BKSS 7.0

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi halaman rasmi melalui Talikhidmat berikut;

 1. Atas Talian :  https://talikhidmat.sarawak.gov.my/
 2. Telefon : +6082-555999
 3. Emel : 555999@sarawak.gov.my

Endowment Fund Sarawak (EFS)

Endowment Fund Sarawak (EFS) adalah bantuan sejumlah RM1,000 yang diberikan kepada setiap kelahiran anak di Sarawak, telah dilaksanakan bermula pada tahun 2019. Bantuan ini disalurkan dalam bentuk simpanan dan tidak memandang jenis bangsa, agama, atau status sosio-ekonomi keluarga. EFS bertujuan memberikan sokongan kewangan yang sama rata kepada semua keluarga yang baru saja menerima kelahiran anak, tanpa diskriminasi.

Tujuan utama Endowment Fund Sarawak (EFS) adalah memberikan bantuan kepada anak-anak Sarawak sebagai dana awal untuk melanjutkan pendidikan tinggi, memulai karier, atau sebagai modal awal untuk usahawan kecil.

Syarat Umum

 1. Warganegara Malaysia
 2. Dilahirkan di Sarawak atau di luar Sarawak
 3. Kedua-dua atau salah seorang ibubapa pemegang MyKAD berstatus ‘K’
 4. Permohonan dibuat semasa pendaftaran kelahiran atau dalam tempoh satu (1) tahun selepas kelahiran.
 5. Bagi kategori anak angkat:
  • Kedua-dua atau salah seorang ibu bapa angkat pemegang MyKAD berstatus ‘K’; dan
  • Mempunyai Sijil Pengangkatan Anak yang sah.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Memohon

 • Salinan MyKad (depan dan belakang) daripada salah satu atau kedua ibu bapa dengan status ‘K’ di MyKad
 • Salinan Surat Beranak
 • Salinan Sijil Anak Angkat (untuk anak angkat sahaja)

Cara Membuat Permohonan EFS

1. Bagi pemohon di Sarawak
Permohonan boleh dibuat di kaunter di semua 52 cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di negeri Sarawak.

2. Bagi pemohon di luar Sarawak
Permohonan boleh dibuat dengan menghantar semua dokumen di atas ke alamat berikut:
Ketua Bahagian Kelahiran, Kematian & Anak Angkat
Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Bangunan Tun Datuk Patinggi Tuanku Haji Bujang,
Jalan Simpang Tiga
93551 Kuching, Sarawak
Tel: 082-242221 / 082-242223
(Permohonan Dana Endowmen Sarawak)

Anda boleh memuat turun borang permohonan di sini.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi talian Whatsapp di 014-6881398 atau e-mel ke efs@sarawak.gov.my.

Scroll to Top