Skim Mesra Baucer Beli Belah RM150

Skim Mesra Baucer Beli Belah sebanyak RM150. Skim ini adalah bantuan yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Ikuti pautan ini untuk ketahui sedikit sebanyak mengenai skim yang diberikan kepada pemohon yang layak. Terdapat pelbagai manfaat yang diberikan melalui Skim Mesra ini.

Di bawah Skim Mesra, terdapat dua jenis manfaat yang disediakan iaitu baucar beli-belah sebanyak RM150 dan khairat kematian sebanyak RM500.

Skim Mesra

Program Skim Mesra Usia Emas (SMUE) memberikan manfaat signifikan kepada warga emas dan OKU di Negeri Selangor melalui pemberian baucar beli-belah tahunan dan khairat kematian. Inisiatif ini bertujuan meningkatkan kualiti hidup golongan sasaran.

Proses pendaftaran yang mudah, baik melalui cara manual atau dalam talian, serta kelancaran dalam memeriksa status, menjadikan program ini sangat mudah diakses oleh warganegara Malaysia yang memenuhi syarat dan tinggal di negeri Selangor. Skim ini tidak hanya memberikan manfaat bahan-bahan, tetapi juga menghargai kontribusi dan kehadiran warga emas dan OKU dalam komuniti.

Untuk makluman, Skim Mesra ini adalah gabungan kepada dua jenis bantuan yang telah diperkenalkan sebelum ini iaitu Skim Mesra Usia Emas (SMUE) dan Skim Mesra Insan Istimewa (SMIS).

Baucer Beli Belah RM150

Setiap tahun, penerima yang memenuhi syarat akan menerima baucar beli-belah sepanjang hidup mereka. Baucar tersebut hanya boleh digunakan di pasaraya yang ditetapkan untuk membeli barang-barang keperluan, dan perlu ditebus dalam tempoh 3 bulan selepas penerimaan.

Bantuan Khairat Kematian RM500

Bantuan khairat kematian sebanyak RM500 hanya diberikan untuk kematian yang berlaku mulai 1 Januari 2021. Tuntutan khairat kematian perlu diajukan dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian ahli yang terdaftar.

Syarat-syarat Kelayakan

Skim Mesra Usia Emas (SMUE)

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur 60 tahun dan ke atas;
 • Masih hidup atau meninggal dunia bermula 1 Januari 2021 (perlu mohon dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian);
 • Lahir di Negeri Selangor atau Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1 Februari 1974; ATAU **Lahir di luar Negeri Selangor dan bermastautin di Negeri Selangor sekurang-kurangnya 15 tahun;
 • Beralamatkan di Selangor dalam kad pengenalan;
 • Sedang menetap di Negeri Selangor;
 • Pengundi berdaftar di Selangor semasa pendaftaran dibuat.

Skim Mesra Insan Istimewa (SMIS)

 • Warganegara Malaysia;
 • Tiada had umur;
 • Pemegang Kad OKU JKM;
 • Masih hidup atau meninggal dunia (perlu mohon dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian);
 • Sedang menetap di Negeri Selangor;
 • Pemohon berusia 18 tahun ke atas mestilah pengundi di Selangor semasa pendaftaran dibuat; atau
 • Pemohon berusia bawah 18 tahun, ibu/bapa/penjaga mestilah pengundi di Selangor semasa pendaftaran dibuat.

Cara Daftar dan Permohonan SMUE

Untuk mendaftar SMUE, anda boleh melakukannya melalui dua cara iaitu secara manual atau atas talian:

 1. Secara Manual: Pemohon boleh mendaftar di pejabat Pusat Khidmat DUN yang terdekat di Selangor.
 2. Atas Talian: Permohonan online boleh dilakukan di laman web rasmi SMUE. Sila layari e-mesra.yawas.my untuk muat turun dan mengisi borang permohonan yang disediakan.

Semakan SMUE

Semakan status keahlian SMUE boleh dilakukan melalui laman web rasmi SMUE. Sila layari smue.yawas.my/admin/online_semakan.php untuk melakukan semakan.

Untuk proses login dan pengurusan akaun SMUE, pemohon atau ahli yang telah berdaftar boleh mengakses laman web rasmi SMUE. Sila layari e-mesra.yawas.my untuk menguruskan maklumat keahlian.

Maklumat lebih teliti berkenaan bantuan ini, ia boleh dilayari melalui Portal Rasmi – DI SINI.

Scroll to Top