AKAUN FLEKSIBEL KWSP : AKAUN FLEKSIBEL 2024

Akaun Fleksibel KWSP – KWSP Malaysia memperkenalkan akaun fleksibel sebagai inisiatif untuk memberikan kemudahan kepada pencarum, bertujuan untuk meningkatkan kebajikan mereka yang membuat caruman. Inisiatif ini mendapat sambutan yang baik dari pelbagai pihak dan dijangka akan diumumkan dalam waktu terdekat.

Baru-baru ini, di bawah pimpinan Perdana Menteri DS Anwar, Kerajaan Malaysia mengumumkan pengenalan Akaun Fleksibel KWSP untuk membolehkan pencarum KWSP melakukan pengeluaran dalam situasi kecemasan. Selama wabak pandemik COVID-19 beberapa tahun yang lalu, kerajaan telah melancarkan beberapa inisiatif pengeluaran KWSP seperti i-Citra, i-Sinar, i-Lestari, dan lain-lain.

Untuk rekod, jumlah pengeluaran khusus KWSP di bawah skema i-Lestari ialah RM20.8 bilion, i-Citra ialah RM21.4 bilion, i-Sinar mencapai RM58.7 bilion, dan pengeluaran khusus ialah RM44.6 bilion.

Akaun Fleksibel

Akaun ahli KWSP akan mengalami penstruktur semula untuk meningkatkan simpanan persaraan. Akaun tersebut akan diperkenalkan sebagai akaun baru yang boleh diakses oleh ahli pada setiap masa.

Saat ini, setiap pencarum KWSP mempunyai dua jenis akaun, iaitu Akaun 1 dan Akaun 2. Pengenalan Akaun 3 atau Akaun Fleksibel bertujuan membolehkan mereka melakukan pengeluaran sebahagian dari simpanan KWSP untuk kegunaan darurat.

Datuk Seri Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan, menyatakan bahawa akaun fleksibel ini membolehkan untuk melakukan akses kepada Akaun III oleh semua ahli.

Ini termasuklah ahli dari kumpulan B40, M40, atau T20 pada bila-bila masa, terutamanya dalam situasi kecemasan.

Akaun fleksibel kwsp adalah satu akaun yang diperkenalkan sebagai akaun baru yang boleh di akses ahli pada bila-bila masa.

Untuk masa sekarang setiap pencarum KWSP hanya mempunyai dua jenis akaun sahaja iaitu akaun 1 dan akaun 2. Pengenalan akaun 3 atau akaun fleksibel KWSP membolehkan para pencarum mengeluarkan sebahagian wang simpanan semasa waktu kecemasan.

Datuk Seri Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan, telah menjelaskan bahawa akaun KWSP yang ketiga memungkinkan akses oleh semua ahli tanpa mengira kumpulan ekonomi B40, M40, atau T20, terutama dalam keadaan darurat.

Tarikh Pelaksanaan

Akaun fleksibel ini dijangka akan dilaksanakan pada tahun 2024.

Ia bagi membolehkan akaun III untuk diakses oleh semua ahli tanpa mengira sama ada mereka daripada kumpulan B40, M40 atau T20 pada bila-bila masa, khususnya ketika kecemasan.

Namun demikian, perkara tersebut masih dalam peringkat pemuktamadkan, dan kaedah pengeluaran khas yang sebelum ini dibenarkan oleh Kerajaan kini tidak lagi dilaksanakan.

Mekanisme Pelaksanaan

Walaupun banyak pihak menyokong pelaksanaan akaun fleksibel KWSP, mekanisme pelaksanaannya telah menjadi subjek perdebatan di kalangan ramai.

Tindakan pengeluaran daripada akaun fleksibel ini juga boleh berperanan sebagai perlindungan terhadap Akaun 1 dan 2 pencarum daripada diganggu sebelum mencapai tempoh kematangan, sebagai persediaan menghadapi hari persaraan pada masa akan datang.

Mengingat Akaun Fleksibel KWSP yang lebih mudah diakses tanpa memandang status individu, mekanisme yang diperkenalkan akan menentukan apakah pengenalan akaun ini akan bermanfaat atau malah berpotensi untuk disalahgunakan, mengingat kemungkinan beberapa individu akan menggunakan dana tersebut untuk kegunaan yang bukan kecemasan.

Perkara ini perlu diberi perhatian serius, mengingat pengalaman sebelumnya dengan pengeluaran yang berbentuk sasaran, di mana sebahagian kecil masyarakat menggunakan dana tersebut untuk tujuan yang tidak sesuai.

“Mulаі tаhun dераn, sudah diumumkan dalam Bеlаnjаwаn 2024 kita аkаn membuka satu lagi аkаun untuk реnсаrum KWSP. Buаt mаѕа іnі, akaun KWSP аdаlаh tеrdіrі dаrіраdа Akaun I dan Akаun II. Aра yang dіumumkаn аdаlаh Akаun Fleksibel.

“Kіtа аkаn mеngumumkаn mеngеnаі ара maksud Akаun Flеkѕіbеl іnі. Akаun III yang mаnа boleh dіаkѕеѕ оlеh ѕеmuа ahli tanpa mengira mеrеkа dаrіраdа kumpulan B40, M40 аtаu T20 раdа bіlа-bіlа mаѕа, khuѕuѕnуа ketika kесеmаѕаn.

“Inі adalah untuk mеmаnfааtkаn dan meringankan bеbаn kеwаngаn ketika mеnghаdарі keperluan dі luаr jangkaan. Sеkаrаng іnі ѕеdаng dimuktamadkan,” katanya menjawab soalan tаmbаhаn Kalam Sаlаn (PN-Sаbаk Bеrnаm) раdа ѕеѕі ѕоаl jawab lіѕаn di Dеwаn Rаkуаt hаrі іnі.

Ahmad bеrkаtа, mеkаnіѕmе dan peratus dаnа yang аkаn dimasukkan dalam Akаun Flеkѕіbеl KWSP mаѕіh bеlum dірutuѕkаn.

Ciri-ciri Akaun 3 KWSP

Akaun 3 KWSP mempunyai beberapa ciri-ciri yang perlu diketahui, walaupun keseluruhannya belum sepenuhnya diputuskan. Berikut adalah penjelasan mengenai ciri-ciri akaun 3 atau akaun fleksibel KWSP:

  • Bertujuan untuk digunakan ketika perlu dan waktu kecemasan.
  • Merupakan pilihan untuk pencarum yang sedia ada dan tidak wajib.
  • Boleh membuat pemindahan dari akaun 1 dan akaun 2 ke akaun 3.
  • Akaun 3 muingkin menawarkan dividen yang lebih rendah daripada akaun 1 dan akaun 2.
  • Boleh membuat caruman antara 3% ke 5% untuk akaun 3 yang boleh dikreditkan secara automatik seperti disarankan oleh KWSP.

Kerajaan akan terus meneliti dengan tekun demi kepentingan semua pencarum dan berharap agar pengenalan akaun fleksibel KWSP ini akan memberi manfaat yang besar kepada para pencarum pada masa-masa yang memerlukan.

Scroll to Top